Wat kan ik doen preventief?

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

          Houd voldoende afstand. (1,5 tot 2 meter)

  • Was uw handen regelmatig met zeep gedurende 30 seconden.
  • Bedek uw mond en neus bij het hoesten en niezen. liefst met papieren zakdoek die je direct wegwerpt in afgesloten vuilbak.
  • Vermijd nauw contact met andere personen ZEKER als ze symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen)hebben. Bij kinderen kunnen symptomen van buikgriep ook van Corona-virus zijn.
  • Geef geen zoenen of handen aan elkaar. 


Waar kan ik terecht?

1/ Voor al uw vragen ivm corona (als je niet ziek bent), bel naar 0800 14 689 of  info-coronavirus.be


2/ ALS je klachten hebt (en dus niet omdat je algemene vragen of bezorgdheden hebt ivm het virus) van een  (luchtweg) infectie: Ga niet naar de wachtzaal en ga niet naar spoed!

Neem telefonisch contact op met onze huisartsenpraktijk op 09/2770720.(wachtdienst 1733). Wij doen eerst telefonisch een triage om te kijken wat er al dan niet moet gebeuren.

Wij zullen u de volgende vragen stellen:

- heeft u koorts?  Welke klachten van de luchtwegen-infectie ondervindt u? (neusloop, keelpijn, hoesten,diarree...)- heeft u moeilijkheden om te ademen?

- bent u de voorbije 10 dagen in contact geweest/ of behoort u zelf tot deze groep? :  zorgverleners, kwetsbare personen zoals ouderen, mensen onder immuun-onderdrukkende behandelingen, mensen met chronische aandoeningen(hartlijden, nierlijden), iemand die zelf COVID19 positief is?

- wij geven u dan een afspraak bij ons in de praktijk (op een apart "infectie-spreekuur")om u te onderzoeken en eventueel een corona-wisser af te nemen.

- in afwachting van uw resultaten gaat u al 2à3 dagen in quarantaine. Is de test positief voor COVID19 gaat u langer in ziekteverlof en strikte quarantaine, net als uw naaste huisgenoten.(dit zijn "hoog-risico contacten"). U wordt dan weliicht door een contact-tracer Van de overheid opgebeld. Probeer dus zo eerlijk en zo volledig mogelijk uw contacten door te geven.

 Als je in deze periode één van bovenstaande symptomen hebt, wordt iedereen als "mogelijk besmet met COVID19" gezien en wordt je onmiddellijk thuis gezet voor minimum 7dagen. 

MAATREGELEN BIJ BESMETTING DIE JE THUIS NEEMT:

https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_procedure_hygiene_NL.pdf


Wie kan gaan werken en wie blijft thuis?

Wie ziek is, wacht het natuurlijk herstel thuis af én gaat niet werken. Dat heeft 2 voordelen: voldoende rust laat je beter recupereren en je voorkomt de overdracht van ziektekiemen in de werkomgeving. Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is het belangrijk om voldoende lang uit te zieken. Pas als alle symptomen 3 volledige dagen verdwenen zijn, kan je opnieuw aan de slag.

80% van de mensen heeft milde symptomen en herstellen vlot. Bij 20% van de mensen kan het ernstiger verlopen. Wij vragen dus om alle medische adviezen en tips zo goed mogelijk op te volgen, IN HET BELANG VAN IEDEREEN.

Thuisblijven van het werk doe je dus voor jouw herstel én voor de gezondheid van iedereen. Enkel op deze manier kunnen we kwetsbare personen beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. Want er bestaat geen medicijn en ook geen vaccin. Bij een infectie met het coronavirus lopen mensen met een fragiele gezondheid een grote kans op een zeer ernstige longontsteking die fataal kan aflopen.